Flip -Flops


Joulun aikaan, mökillä etsin villasukkia viluvarpaille. Niiden sijaan löytyi varvastossut.
Minulle  henkilökohtaisesti valmistettu sopimaan siihen mekkoon, jonka Keniassa teetin.
Ompelijamme, Mary sujautti ne minulle vaivihkaa kiitoksena siitä, että olin järjestänyt hänelle töitä.

image.jpg

No, oli todella  pieni vaiva jutella hotellin respan, eli mr.  Obaman kanssa ompelija-asiasta ja toiveesta saada kankaita ja ompelija hotellille, sillä emme ehtisi minnekään muualle vaatteita teettämään.
Asia järjestyi aivan huippuhienosti ja nopeasti. 
Ja kyllä, mr. Obama on sukua Barack Obamalle, hänen serkkunsa! 

Oli ihanaa valita kankaita, olla mitattavana, suunnitella ja piirtää paperille toiveita, joita Mary ystävineen yötä myöten toteutti.
Viimeisenä iltana he kantoivat jo poljettavan Singerinsäkin hotellille, ja  tekivät viimeisiä korjauksia ja muutoksia hämärällä terassilla.

Meille se oli siis ihanaa rentoutumista tiukan työnteon lomassa, mutta Marylle se merkitsi paljon enemmän.
Keskustelin, ja varmasti moni muukin keskusteli, ja kertoi hänelle " Opettajat ilman rajoja" verkostosta, suomalaisesta koulumaailmasta ja miten meillä kaikilla on niin uskomattoman hyvät mahdollisuudet opiskella ja valmistua ammattiin.

Häneen teki myös suuren vaikutuksen se, että olimme matkassa omilla rahoillamme, omalla lomallamme, ja yhtä lailla sekin, että joidenkin työnantajat olivat tukeneet matkaa rahallisesti ja kannustaen.
Mary iloitsi myös suuresti siitä, että saattoi tarjota yllättäen työtä monelle kollegalleen, ja kassaan kertyi mukava summa.

Joulukuussa olikin sitten minun vuoroni yllättyä, todella hämmästyä.
Sain Maryltä viestin, että hän on aloittanut oman " opettajat ilman rajoja" projektin.
Hän ei ole opettaja, hänellä ei ole koulua, mutta hänellä on oppilaat !!

Sillä hän oli ottanut huolekseen viiden teinitytön tulevaisuuden.
Nämä tytöt ovat joutuneet  jättämään koulunsa kesken, sillä olivat tulleet raskaiksi ja koulunkäynti kävi heille  täysin mahdottomaksi.

Hän on päättänyt opettaa tytöille ammatin, jotta he voivat jatkossa elättää itsensä ja lapsensa.
Mitä rohkeutta ja päättäväisyyttä. Ihailen häntä kovasti! Jo kesällä aistin, että hän on voimanainen!

image.jpg


Joulun alla tuli vielä uusi viesti. Koska hänellä  ei ole tietokonetta eikä nettiyhteyttä, lähetetään viestit  tekstarina puhelimella, ja siksi ne ovat nopeita ja kovin lyhyitä tekstejä.
Mutta  viimeisestä viestistä ymmärsin, että erityisesti yksi  tytöistä on ilmeisen lahjakas ja hän haluaisi laittaa tytön jatkamaan koulunkäyntiä, lukiossa kaiketi.

Muutenkin " hänen koulunsa " voi hyvin ja menestyy.
Hän on onnistunut hankkimaan kouluunsa toisen ompelemista opettavan henkilön, ja siitä hän iloitsi kovasti.
Minusta tuntuu, että he ovat aloittamassa kasvavaa ja tulevaisuudessa jotain todella merkittävää toimintaa omalla alueellaan Kisumussa.

Minä mietin nyt kovasti, miten voisin tukea toimintaa, vaikka se jo nyt hyvin tuntuu pyörivänkin.Pienikin tuki antaisi heille voimaa jatkaa. Että me täällä kaukana ajattelemme heitä ja kannustamme heitä.

Se helppo ratkaisu, joka tulee heti mieleen, on käteisen rahan lähettäminen.

Mutta  jos jotain Afrikassa opin, niin sen, että käteinen ei ole hyvä ratkaisu.
Se auttaa hetken ja vie asioita vain vähän eteenpäin. Lisäksi rahan oikeudenmukainen käyttö on sen saajalle erittäin vaikeata. Kun on tuhat tarvitsijaa, niin kenelle, mitä ja missä järjestyksessä.
Se on niin ristiriitaista ja ahdistavaakin.

Mietin sen sijaa tuotteiden tilaamista ja niiden myymistä täällä, pienimuotoisesti.
Sillon opiskelevat tytöt saisivat kokemuksen, että heidän työtään ja ponnistelujaan paremman tulevaisuuden eteen  arvostetaan, ja että ompelemalla voi oikeasti ansaita.

Suomessa on paljon yhdistyksiä, jotka tekevät juuri tämän kaltaista pientä käytännön kehitysyhteistyötyötä. Täytyy nyt ottaa selvää tarkemmin.
Mutta: 
Jos joku lukija nyt tietää tai tuntee sopivan tahon tai henkilön, tai saa toimiva idean tai haluaisi jotakin ompelutöitä teettää, ilahtuisivat Mary tyttöineen suuresti!

Yhteyttä voi ottaa vaikka kommenttikentän kautta.